Achtergrond van de zaak

De zaak gaat tussen vakbond FNV en ID Logistics B.V. (IDL) en ziet op een geschil over de overgang van werknemers van MOL Logistics (Netherlands) B.V. (MOL) die per 1 april 2015 overgaan naar ID Logistics Tilburg B.V. als gevolg van een bedrijfsverkoop. In hun oorspronkelijke arbeidsovereenkomsten bij MOL is een dynamisch incorporatiebeding opgenomen, dat verwijst naar de cao voor het beroepsgoederenvervoer over de weg. IDL, dat geen lid is van de betreffende werkgeversvereniging en niet onder de werkingssfeer van de cao valt, wil niet gebonden zijn aan toekomstige cao-verplichtingen en biedt de overgenomen werknemers nieuwe arbeidsovereenkomsten aan.

Kern van de rechtsvraag

De vraag is of IDL gebonden is aan de toekomstige bepalingen van de cao, zoals opgenomen in het dynamisch incorporatiebeding in de arbeidsovereenkomsten met MOL. Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) bepaalt in het Asklepios-arrest (ECLI:EU:C:2017:317) dat dergelijke bedingen overgaan op de verkrijger, mits deze naar nationaal recht de mogelijkheid heeft om arbeidsvoorwaarden aan te passen.

Oordeel van de Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat het dynamisch incorporatiebeding inderdaad overgaat bij de overgang van een onderneming. Dit betekent dat de verkrijgende werkgever, in dit geval IDL, gebonden blijft aan toekomstige cao-bepalingen, tenzij de werknemers i. expliciet en ii. na de overgang instemmen met een wijziging. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch en verwijst de zaak naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor verdere behandeling.

Belang voor werkgevers en werknemers

Deze uitspraak bevestigt het belang van zorgvuldige communicatie en overeenstemming bij overgang van onderneming. Werkgevers moeten duidelijk zijn over eventuele wijzigingen in arbeidsvoorwaarden en werknemers moeten goed geïnformeerd zijn en instemmen met het doen van afstand van rechten die voortvloeien uit een dynamisch incorporatiebeding. Voor werknemers biedt deze uitspraak extra bescherming tegen ongewilde veranderingen in hun arbeidsvoorwaarden na een overgang van onderneming.

Tip voor de praktijk

Voor werkgevers die te maken krijgen met een overgang van onderneming: zorg ervoor dat alle communicatie met werknemers over nieuwe arbeidsvoorwaarden helder en transparant is. Leg eventuele wijzigingen in arbeidsvoorwaarden schriftelijk vast en verkrijg expliciete instemming van de werknemers hiervoor. Voor werknemers is het cruciaal om goed te begrijpen welke rechten en verplichtingen voortvloeien uit een dynamisch incorporatiebeding en om juridisch advies in te winnen indien nodig.

Vragen?

Neem voor vragen contact op met Renée Huijsmans-Zwijnenburg.

 

Deze blog is geschreven voor HERO, klik hier om naar de blog op hun website te gaan.

Nieuwsbrief

Wil je elke maand een overzicht van updates en blogs in je mailbox? Klik dan hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief!