Een veilige meldcultuur houdt in dat medewerkers zich vrij en gesteund voelen om grensoverschrijdend gedrag of andere integriteitskwesties aan te kaarten, zonder angst voor negatieve gevolgen. De volgende aspecten zijn van belang om een veilige meldcultuur te waarborgen: 

 

1. Vertrouwelijkheid waarborgen
Medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun meldingen discreet en zorgvuldig worden behandeld. Dit betekent dat er duidelijke procedures zijn voor de omgang met meldingen en dat slechts een beperkt aantal personen toegang heeft tot deze informatie. 

 

2. Bescherming tegen repercussies
Een veilige meldcultuur houdt ook in dat medewerkers beschermd worden tegen mogelijke nadelige gevolgen, zoals pesterijen of benadeling in hun werk. Dit vergt commitment van het management en een duidelijke communicatie over de bescherming van melders. 

 

3. Toegankelijke meldkanalen
Zorg voor meerdere, laagdrempelige mogelijkheden om een melding te doen, bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon, een externe meldingstool of een onafhankelijk meldpunt. Dit verlaagt de drempel om een melding te maken, zeker als men niet meteen naar een leidinggevende wil stappen. 

 

4. Duidelijke procedures en transparantie
Medewerkers moeten weten hoe de meldprocedure werkt en welke stappen worden genomen na een melding. Transparantie over het proces vergroot het vertrouwen in het systeem en moedigt mensen aan om eerder melding te maken. 

 

5. Een cultuur van open communicatie
Een veilige meldcultuur bloeit in een omgeving waar open communicatie wordt aangemoedigd en waar leiderschapslagen het goede voorbeeld geven. Wanneer leidinggevenden zelf open zijn over hun gedrag en kwetsbaarheden, voelen medewerkers zich veiliger om zich uit te spreken. 

 

6. Training en bewustwording
Regelmatige trainingen en gesprekken over gedrag, grenzen en meldprocedures helpen medewerkers om hun rechten en verantwoordelijkheden te begrijpen. Hierdoor weten ze hoe ze ongewenst gedrag kunnen herkennen en melden. 

 

7. Serieus nemen van meldingen en adequate opvolging
Een cultuur van serieus nemen en professioneel opvolgen van meldingen bouwt vertrouwen. Medewerkers moeten zien dat er echt iets gebeurt met meldingen en dat er geen cultuur van “doofpot” heerst. 

 

Een organisatie die hieraan voldoet, bouwt een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig en gesteund voelen om meldingen te doen. 

Vragen?

Heb je vragen over het creëren van een veilige meldcultuur, neem dan contact met Renée Huijsmans, Advocaat Arbeid & Medezeggenschap.

Nieuwsbrief

Wilt u elke maand een overzicht van updates en blogs in uw mailbox? Klik dan hier om u in te schrijven voor de nieuwsbrief!