Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

De groene arbeidsovereenkomst staat vol met afspraken die duurzame keuzes stimuleren. Werkgever en werknemer zetten daarin samen stappen om te verduurzamen. Hierbij kunt u denken aan de volgende groene arbeidsvoorwaarden:

 • Beloon de keuze van de werknemer voor een duurzame bank. Bijvoorbeeld door iedere maand een aantal bomen te planten. Via de eerlijke bankenwijzer kunt u nagaan in hoeverre een bank duurzaam is.
 • Beloon de keuze van een werknemer om de bonus aan een goed doel te doneren. Hierbij kunt u denken aan het compenseren van de CO2-uitstoot van de werknemer. Dat kan bijvoorbeeld via Regreener.
 • Stimuleer duurzame vormen van transport. Dat kan bijvoorbeeld door de kosten voor openbaar vervoer volledig te vergoeden, een kilometervergoeding te geven voor werknemers die met de fiets gaan en/of de kilometervergoeding voor werknemers die met de auto gaan te verlagen.
 • Stimuleer werknemers om door middel van een duurzame vorm van transport naar hun vakantiebestemming te reizen, door extra vrije dagen te geven. Vaak kost een meer duurzame vorm van transport, zoals de trein, meer tijd om op de vakantiebestemming te komen.
 • Stimuleer werknemers om vrijwilligerswerk te doen door daar een extra vrije dag voor te geven.
 • Stimuleer werknemers om hun woning te verduurzamen door een klimaatbudget beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld voor woningisolatie of de aanschaf van zonnepanelen.
 • En zo zijn er nog veel meer creatieve groene arbeidsvoorwaarden!

Wijziging van arbeidsvoorwaarden

Het overstappen naar een groene arbeidsovereenkomst, brengt vaak met zich dat de arbeidsvoorwaarden van werknemers moeten worden gewijzigd. Dat kan op verschillende manieren:

 1. Instemming van de werknemer
 2. Eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden met een beroep op een eenzijdig wijzigingsbeding
 3. Eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden op basis van het goed werknemerschap

Hierbij verdient instemming van de werknemer de voorkeur. Aan het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden zijn strenge eisen verbonden. U leest hier meer over in onze blog over wijziging van arbeidsvoorwaarden.

Tips!

 • Laat werknemers meedenken over verduurzaming door een ‘groen team’ samen te stellen en hen uit te nodigen om mee te denken hoe de organisatie van binnenuit kan worden verduurzaamd.
 • De medezeggenschap heeft ook een belangrijke rol bij de verduurzaming en vergroening van de organisatie. Bestuurder, HR en OR kunnen hierin mooi samen optrekken!

Vragen?

Heeft u vragen over de groene arbeidsovereenkomst of over de wijziging van arbeidsvoorwaarden? Neem gerust even contact op!

Renée Huijsmans en Sietske Bos, advocaten Arbeid, Medezeggenschap en Mediation