Wat

In Leiden zijn er zo’n 32.000 studenten en zo’n 2400 plekken. Ondertussen worstelt Leiden, net als veel andere steden, met leegstand: niet alleen winkels maar ook enorme kantoren staan leeg. Zonde van al die vierkante meters. pop-UB brengt daar verandering in. De bedenkers van pop-UB (twee Leidse studenten) zijn met behulp van de Gemeente Leiden met De Clercq in contact gekomen. Door een gebrek aan financiële steun dreigde pop-UB niet te kunnen openen. Omdat de Clercq dit initiatief van harte ondersteund, heeft zij een gedeelte van het kantoorpand aan de Hoge Rijndijk ter beschikking gesteld.

Op vrijdag 30 september jl. is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Pop-UB is dé studieplek waar iedere student van droomt. Bij pop-UB is aan alles gedacht: lekker met je eigen laptop en een onbeperkte voorraad aan verse koffie of thee studeren in een ruime villa aan het water omringd door groen. Goede en goedkope lunch, een grote pauzezolder met gameboys, Ninento’s, voetbaltafels en een bar, overlegruimtes die je niet 3 weken van te voren hoeft te reserveren en belhokken: een oase van rust en ruimte aan de Oude Rijn.

 

Hoe

Vrijwilligers bemannen de receptie en kunnen vervolgens gratis gebruik maken van pop-UB. De villa is gevuld met meubilair dat overal en nergens vandaan komt en is continue te koop en wordt aan het einde geveild. Voor de horeca wordt samengewerkt met de Leidse middenstand: ook zij moeten de vruchten kunnen plukken van een bloeiende studentenpopulatie. Door De Clercq worden bijvoorbeeld law clinics georganiseerd. Maar naast deze inhoudelijke sessies worden bijvoorbeeld ook yogasessies gehouden om de dag te beginnen, en personal coaching om studie-ontwijkend gedrag nu eens echt aan te pakken. Kortom, een studie-walhalla waar iedereen welkom is.

Voor 5 euro mogen studenten de hele dag bij pop-UB zitten en gebruik maken van alle faciliteiten. Er is geen winstoogmerk: pop-UB wil, samen met De Clercq, laten zien hoe problemen als een overvolle UB en leegstand kunnen worden omgetoverd naar oplossingen

Vanaf 17 oktober 2 weken lang elke dag van 9-21 geopend

Hoge Rijndijk 306, Leiden

www.popubleiden.nl