In zijn presentatie is mr. Balfoort vooral ingegaan op de juridische aspecten die verband houden met het intellectuele eigendomsrecht (IE-recht) en het (product)aansprakelijkheidsrecht. Klik hier voor de slides.

image
image

Door de opkomst van 3D-printing is het zeer eenvoudig geworden om op basis van een computerbestand een driedimensionaal object te produceren. Dit betekent tevens dat het eenvoudiger is dan ooit om inbreuk te maken op Intellectuele Eigendomsrechten (IE-rechten), waaronder het auteursrecht, modellenrecht, octrooirecht en het merkenrecht. De opkomst van 3D-printing brengt dan ook veel nieuwe juridische vragen met zich mee, en niet alleen op het gebied van IE. Zo kunnen met een 3D-printer op eenvoudige wijze ‘ongewenste objecten’ zoals vuur- en steekwapens of onveilige medicijnen en drugs worden geproduceerd. Dit kan een reëel gevaar voor de volksgezondheid en openbare orde betekenen. Ook is het de vraag hoe het zit met de productaansprakelijkheid van 3D-geprinte objecten: wie is aansprakelijk als een 3D-geprint object niet goed functioneert en schade veroorzaakt?

 

De IE/IT-recht advocaten van de Clercq hebben een unieke expertise op het gebied van 3D-printing.

Voor vragen over 3D-printing, kunt u contact opnemen met Natascha van Duuren (advocaat IT/Privacy/Cybersecurity), gespecialiseerd in juridische vraagstukken rondom 3D-printing.