Google maakt dit nieuws zelf bekend via een blogpost. In de post legt Chris Urmson, hoofd van de afdeling zelfrijdende auto’s bij Google, de oorzaak van het ongeval uit. Nu.nl vat de toedracht van het ongeval samen:

Volgens Urmson naderde de zelfrijdende auto een verkeerslicht dat op groen stond. Er reden nog twee auto’s voor het voertuig van Google en het voorste voertuig stopte ondanks het groene verkeerslicht om de kruising niet te blokkeren. Het verkeer aan de overkant van het kruispunt stond namelijk stil.

Ook de tweede auto en de zelfrijdende auto van Google kwamen vervolgens tot stilstand. Uit gegevens van de sensoren op de auto van Google blijkt dat het vierde voertuig in de rij helemaal niet heeft afgeremd en daardoor met 27 kilometer per uur tegen Googles auto aanreed.”

Het ongeluk is dus niet de ‘schuld’ van de zelfrijdende auto, maar is veroorzaakt door de onoplettendheid van de bestuurder van een ‘gewone’ auto. Gelukkig hebben de drie verwonde personen slechts last van een “lichte whiplash”.

De aansprakelijkheidsvragen voor de gevallen waarin een zelfrijdende auto de oorzaak is van een ongeluk, zullen voorlopig dus nog even onbeantwoord blijven.

Vragen?

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met Natascha van Duuren, Advocaat & partner IT, Privacy & Cybersecurity.