In ’t Veld stelt – niet geheel onterecht – in een interview aan NU.nl: “We leven in het tijdperk van de ‘big data’ en bescherming daarvan is noodzakelijk.” “Bescherming van persoonsgegevens is zo belangrijk dat je daar een eigen eurocommissaris voor kan hebben.”

Op het gebied van privacy is veel gaande de laatste jaren. Zo heeft het Europese Hof van Justitie zeer recentelijk de Europese Richtlijn betreffende gegevensbewaring met terugwerkende kracht ongeldig verklaard. De richtlijn uit 2006 maakt volgens het Hof een te grote inbreuk op de fundamentele rechten van Europese burgers, waarbij het recht op privacy vanzelfsprekend centraal stond. Ondanks de uitspraak van het Hof is de bewaarplicht in Nederland nog steeds in de wet opgenomen; staatssecretaris Fred Teeven van Justitie onderzoekt de toekomst hiervan. D66 pleit voor het geheel afschaffen van deze bewaarplicht.

Een ander aandachtspunt wordt gevormd door de Amerikaanse Patriot Act, waarover we al eerder schreven op deze weblog (zie hier en hier). Daarnaast hebben de onthullingen van Edward Snowden voor veel discussie omtrent het onderwerp ‘privacy’ gezorgd. Volgens In ’t Veld zou een eurocommissaris voor Privacy zich moeten inzetten tegen de inzage van Europese persoonsgegevens door de Verenigde Staten.

Ook op andere gebieden spelen privacykwesties een rol. Onder meer ‘big data’ vormt een belangrijke aandachtspunt (zie hier en hier). Ook de opkomst van het ‘Internet of Things’ zal voor nieuwe privacyvraagstukken zorgen (zie hier). Op dit moment vallen privacykwesties onder de eurocommissaris voor Digitale Agenda (Neelie Kroes) of de eurocommissaris voor Justitie (Viviane Reding).

Vragen?

Heeft u vragen over Privacy, neemt u dan contact op met Natascha van Duuren, Advocaat/Partner IE/ICT-recht