Amerikaanse wetenschappers hebben onlangs een 3D-geprint hartzakje ontwikkeld, dat in de toekomst traditionele pacemakers zou kunnen vervangen. Volgens de wetenschappers kan het 3D-geprinte omhulsel veel nauwkeuriger en vroeger dan huidige pacemakers een hartritmestoornis of hartaanval detecteren, de sensoren liggen direct en verspreid op het hart. Dat de opkomst van 3D-printing hand-in-hand gaat met crowd funding is meerdere malen gebleken gedurende de laatste maanden.
Op de website Kickstarter is een project om een kleine en betaalbare 3D-printer voor consumenten te maken een grandioze start gestart, toen in één dag meer dan 1 miljoen dollar is opgehaald. Op Kickstarter kunnen projecten met zogenaamde ‘crowd funding’ gesponsord worden, in ruil voor bijvoorbeeld een exemplaar van het te maken product. Het gaat hier om de Micro, een kleine, goedkope, maar degelijke 3D-printer voor consumenten. Vanaf 199 dollar konden de eerste investeerders al een exemplaar bemachtigen, wat slechts een fractie is van de prijs die men normaal voor een 3D-printer betaalt. Opmerkelijk is dat de ontwikkelaars de verwachting op 50 duizend dollar hadden gesteld. De verwachting is dat de eerste exemplaren in het najaar worden geproduceerd.
Het bedrijf Natural Machines wil consumenten toegang geven tot een 3D-printer die voedsel kan uitprinten. De Foodini staat nu op Kickstarter en heeft in twee dagen al 37.500 dollar opgehaald. In totaal hoopt Natural Machines 100.000 dollar op te halen zodat de eerste 3D-printers voor klanten geproduceerd kunnen worden, zo was te lezen op nu.nl.
Tenslotte was de ‘Lix 3D Pen’ groot nieuws. Met deze pen kunnen 3D-figuren in de lucht worden getekend. De makers van Lix wilden 30.000 pond (ongeveer 36.500 euro) ophalen het apparaat te ontwikkelen, in minder dan een dag tijd werd al meer dan 100.000 pond opgehaald.
Tenslotte nog een interessante ‘3D-printing map of the world’. Opvallend is dat Europa, en ook zeker Nederland, goed vertegenwoordigd is. De afbeelding is afkomstig van 3D printing trend report | Hubs
Vragen?
Heeft u vragen over 3D-printing, neemt u dan contact op met Natascha van Duuren, Advocaat/Partner IE/ICT-recht