De kansen in de Cleantech zijn legio, melde Onno Ponfoort van Berenschot. “Door het printen on demand kunnen veel energie en grondstoffen bespaard worden. Er zal een omschakeling van massaproductie naar lokale productie teweeg gebracht gaan worden, waardoor transportkosten en CO2-uitstoot omlaag gaan.” Ook voor de circulaire economie biedt deze techniek veel kansen zo liet Flores Slob, directeur business development bij Van Gansewinkel inzien. Diverse afvalstromen kunnen hergebruikt worden en als ingrediënt klaargemaakt worden voor de 3D-printer. Na deze twee inspirerende sprekers werden er vier brainstormgroepen gevormd over vernieuwende business modellen.

 

Better Future Factory, een ontwerpbureau uit Delft wilde met meerdere partijen in contact komen om businessmogelijkheden te bespreken voor het recyclen van plastic en het vervaardigen van filament (‘inkt’ voor de 3D-printer) hiervan. In samenwerking met o.a. Van Ganzewinkel, TNO, gemeente Vlaardingen, Den Haag en Hogeschool Rotterdam zullen vervolgstappen gemaakt worden om het concept uit te werken en proeffaciliteiten op te zetten in Zuid-Holland. De eerste acties zijn uitgezet, koppelingen aan repairwinkels zijn gemaakt en een deal om ABS afval te leveren om een eerste test mee te doen is gesloten. De ketenregisseur duurzame innovaties, Arnoud Passenier is enthousiast over het initiatief en heeft zijn medewerking toegezegd om verder aangehaakt te blijven. Een vervolgafspraak is in de maak!

 

Vragen?

 

Heeft u vragen over 3D-Printen, neemt u dan contact op met Natascha van Duuren advocaat/partner (IT, Privacy & Cybersecurity) bij De Clercq Advocaten Notariaat.