Wapen en handleiding online
Dezelfde man plaatste al eerder een video waarin hij een zelf geprint geweer afschoot. Toen brak echter al na één schot de loop. Eerder dit jaar slaagde het Amerikaanse bedrijf Defense Distributed er in om een werkend pistool te printen. In een video was te zien hoe het wapen daadwerkelijk werd afgevuurd. Dit, plus het feit dat de handleiding voor het printen van het wapen integraal online werd gezet, zorgde voor veel ophef.
Voedselprinter
Het TNO is bezig een 3D-voedselprinter te maken die voedselpuree kan uitprinten. Het TNO denkt dat over vijf jaar eten uit de printers geserveerd kan worden in verzorgingstehuizen. Het TNO toonde tijdens het evenement Foodhack in Eindhoven al een 3D-printer die chocolade kan printen.
3D-foto
Op de crowdfundingwebsite www.kickstarter.com wordt geld opgehaald voor een ‘Fuel3D’-handscanner waarmee door middel van een klik op een knop een 3D-foto van een object gemaakt kan worden, wat vervolgens door een 3D-printer kan worden uitgeprint. Het apparaat, dat medio 2014 op de markt zou moeten komen, zal voor minder dan 1000 dollar te koop zijn.
Bedrijven doen mee
Ook veel andere bedrijven richten zich op de 3D-printing markt. Zo berichtten we al eerder op deze website dat eBay een iOS-app heeft uitgebracht waarmee een gebruiker zelf objecten met een 3D-printer op bestelling kan laten printen. Ook het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS heeft aangekondigd diverse filialen uit te rusten met 3D-printers, waar klanten objecten kunnen laten printen.
Vragen?
Zoals eerder op deze website uiteengezet, gaat de opkomst van 3D-printing gepaard met vele juridische vragen en potentiële problemen. Graag staan onze gespecialiseerde advocaten u met raad en daad terzijde. Heeft u vragen over 3D-printing neemt u dan contact op met Natascha van Duuren, Advocaat/Partner IE/ICT-recht