Graph search
Tot op heden was de zoekfunctie van Social Media gigant Facebook niet echt indrukwekkend: als je een naam intypt krijg je een overzicht van Facebookpagina’s van mensen met die naam. Hetzelfde kan gedaan worden voor Facebookgroepen, bedrijven, instellingen, enzovoort. Veel verder ging de oude zoekfunctie van Facebook echter niet. Op de persconferentie van afgelopen dinsdag heeft CEO Mark Zuckerberg aangekondigd dat hier verandering in gaat komen.Graph Search zal in het beginstadium focussen op vier zoekgebieden: personen, foto’s, plaatsen en interesses. Later zullen meer zoekgebieden toegevoegd worden.
Gecompliceerder zoeken door echte vragen te stellen
Een zoekopdracht kan in zogenaamde ‘natuurlijke taal’ gegeven worden. Bij bijvoorbeeld Google gaat een zoekopdracht nog altijd in de vorm van ‘Aziatisch restaurant Leiden’, terwijl de nieuwe zoekfunctie van Facebook de mogelijkheid biedt om een echte vraag te stellen. Enkele voorbeelden zijn: ‘Indonesische restaurants in Leiden die mijn vrienden ‘liken’ die zelf uit Indonesië komen’, ‘mensen met de naam Jan die werken bij Shell en vrienden zijn met Joost’ of zelfs ‘vrienden van mijn vrienden die in Leiden wonen, vrouw zijn en geen relatie hebben’.
Een heleboel data
Het mag duidelijk zijn dat deze nieuwe zoekfunctie niet alleen een revolutionaire ontwikkeling is (volgens Mark Zuckerberg “one of the coolest things we’ve done in a while”), maar ook veel vragen op het gebied van privacy oproept. De gegevens die de zoekmachine moet verwerken, bestaan uit meer dan 1 miljard Facebookpagina’s, meer dan 24 miljard foto’s en ongeveer 1 biljoen connecties. Hoewel er door de zoekmachine vanzelfsprekend niet direct nieuwe gegevens ontstaan, zullen gegevens welk eenvoudiger toegankelijk zijn en zullen gegevens uit verschillende bronnen ook gemakkelijk te combineren zijn.
Privacy staat op het spel
Facebook onderkent de privacy-gerelateerde gevaren en reageert: “We take this really seriously. ” Volgens Facebook worden alleen gegevens gedeeld die de gebruikers willen delen, waarmee een ieder dan ook controle heeft over zijn eigen gegevens. Het is positief dat Facebook de bescherming van de privacy van de ongeveer 1 miljard gebruikers serieus neemt. Echter, hiermee is de potentiële problematiek nog niet opgelost. Met de nieuwe zoekfunctionaliteit van Facebook lijkt ‘profiling’ gemakkelijker dan ooit. Verder betekent de nieuwe zoekmachine een kans voor adverteerders om een groep met specifieke interesses en voorkeuren te selecteren en deze groep speciaal geselecteerde reclame te sturen (‘behavioral advertising’). Maar ook de individuele Facebookgebruiker kan nu veel eenvoudiger iemand vinden die misschien niet gevonden wil worden. Het meisje in de bar van wie je alleen weet dat ze in Leiderdorp woont, van de band Red Hot Chili Peppers houdt en graag sushi eet, is via een zoekopdracht op Facebook straks eenvoudig te vinden. Geconcludeerd kan worden dat de belangen van aanbieders van zoekmachines en Social Media enerzijds en het grondrecht op privacy anderzijds, wederom veel stof tot discussie geven.
Vragen?
Heeft u vragen over over privacy, Social Media of zoekmachines, neemt u dan contact op met Natascha van Duuren, Advocaat/Partner IE/ICT-recht