Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

In samenwerking met Solid Sense organiseren wij op donderdag 10 december het gratis live webinar ‘Reorganisatie & Outplacement’.

Ondanks alle steunmaatregelen heeft de huidige coronacrisis steeds meer gevolgen voor de arbeidsmarkt. Ontslag of dreigend ontslag als gevolg van een reorganisatie of herstructurering is aan de orde van de dag. Om zo’n complex traject in goede banen te leiden is het, als werkgever, van belang om op het juiste moment de juiste stappen te nemen. De juiste stappen om bijvoorbeeld de boventalligheid van werknemers te bepalen, maar ook om, als goed werkgever, maatregelen te treffen om de (ingrijpende) gevolgen voor medewerkers te compenseren. De beste compensatie voor het (dreigend) verlies van een baan is in beginsel een andere, passende, baan. Met behulp van outplacement krijgen werknemers passend (loopbaan)advies en vinden vaak sneller een nieuwe baan.

Over de juiste juridische stappen van een reorganisatie, wat outplacement is en hoe dit ingezet kan worden, praten De Clercq Advocaten en Notariaat en coachings- en trainingsbureau Solid Sense u graag bij.

Janka Sintemaartensdijk, advocaat Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen en Erwin Wupkes, loopbaancoach en trainer, delen graag hun kennis en expertise tijdens een live webinar op donderdag 10 december van 9:00 tot 10:30 uur.

Wilt u deelnemen aan dit live webinar? Schrijf u dan via de knop hieronder direct in.

INSCHRIJVEN

Advocaat Arbeid & Pensioen en Medezeggenschap

Janka Sintemaartensdijk

Na haar afstuderen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is Janka werkzaam in het arbeidsrecht en sinds 2008 als advocaat. Nadat Janka in 2011 de Postacademische Leergang Arbeidsrecht (PALA, Erasmus Universiteit) met succes heeft afgerond, heeft zij zich ook gespecialiseerd in het medezeggenschapsrecht. Janka houdt zich graag bezig met verandertrajecten en kijkt daarbij verder dan alleen het formeel juridische. Naast adviseren en procederen, deelt zij haar kennis, op een vlotte en praktische wijze, met veel plezier door middel van het geven van (inhouse) workshops en cursussen.

Meer over Janka
Coach en Trainer Outplacement

Erwin Wupkes

Na afronding van zijn hbo-opleiding Personeel en Arbeid heeft Erwin een groot deel van zijn loopbaan gewerkt in het HR-werkveld. Gestart als recruiter en later als HR- en Mobiliteitsadviseur. Sinds 2016 werkt Erwin bij Solid Sense. Als CMI gecertificeerde coach begeleidt Erwin medewerkers die om welke reden dan ook zijn vastgelopen in hun loopbaan en op zoek zijn naar een nieuw loopbaanperspectief. Zijn aanpak is zakelijk en resultaatgericht vanuit een diepgewortelde interesse voor het individu.

Meer over Erwin

Solid Sense is hét coachings- en trainingsbureau voor organisaties die willen investeren in de groei en ontwikkeling van hun medewerkers.

Dat doen wij met onze op maat gemaakte programma’s en trajecten op het gebied van:

 

 • persoonlijke en loopbaanontwikkeling
 • teamontwikkeling en leiderschap
 • duurzame inzetbaarheid en outplacement
 • stress en burn-out
 • verzuim en re-integratie.

Met onze integrale aanpak op organisatie, team en individueel niveau gaan we voor duurzame oplossingen. Zo helpen wij al meer dan 10 jaar organisaties gezond te worden én te blijven.

Speciaal voor onze cliënten en relaties organiseren wij in onze reeks Kennissessies Arbeidsrecht op dinsdagochtend 10 november een live webinar!

Werkgevers en werknemers hebben rechten en plichten ten opzichte van elkaar. De rechten van de werknemers worden vaak de arbeidsvoorwaarden genoemd. Maar welke rechten heeft de werknemer exact? En wat kan de werkgever doen als hij door omstandigheden, zoals de huidige coronacrisis, gedwongen wordt om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen? Is dit ook mogelijk zonder instemming van een werknemer, welke rol speelt de medezeggenschap hierbij en is het bijvoorbeeld verstandig een overgangsregeling te treffen? Wij praten u hierover graag bij!

Onze specialisten besteden tijdens dit webinar in het bijzonder aandacht aan enkele specifieke onderwerpen die in deze tijden van corona aandacht behoeven. Zoals thuiswerken, vakantie en (tijdelijke) loonoffers.

Wilt u deelnemen aan dit live webinar op dinsdag 10 november van 9:30 tot 11:15 uur? Klik dan op aanmelden en schrijf u direct in!

Aanmelden

Onze specialist Advocaat Arbeid & Pensioen en Medezeggenschap

Rick van Herk

Rick van Herk begeleidt werkgevers en ondernemingsraden met oprechte aandacht en zorg voor hun belangen door de wondere wereld van het arbeidsrecht en het medezeggenschapsrecht. Als cliënt kunt u erop vertrouwen dat Ricks adviezen niet alleen juridisch correct zijn, maar boven alles praktisch – en dus uitvoerbaar – zijn ingestoken.

Neem contact op met Rick
Onze specialist Advocaat Arbeid & Pensioen

Vincent Stavleu

Vincent Stavleu is een doortastende en gedreven advocaat die efficiënte en werkbare oplossingen nastreeft. Het belang van zijn cliënten staat hierbij vanzelfsprekend voorop. Dankzij zijn gevarieerde arbeidsverleden heeft Vincent ervaring met commerciële én ambtelijke werkomgevingen.

Neem contact met Vincent

Ook interessant?

Op dinsdag 3 november 2020 organiseren wij in samenwerking met OnderwijsAdvies een gratis live webinar.

Tijdens dit webinar wordt u op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs aan de hand van de volgende onderwerpen:

 • Actualiteiten op basis van jurisprudentie
 • Veerkracht in het onderwijs
 • De inzet van interim-personeel

Tijdens het webinar kunt u direct uw vragen stellen aan een van onze specialisten.

Als uw collega of zakenrelatie ook geïnteresseerd is in dit webinar, dan is hij of zij natuurlijk van harte uitgenodigd om in te schrijven! Aanmelden kan vanaf nu. En doet u dit uiterlijk vrijdag 23 oktober a.s.? Dan ontvangt u een leuke attentie. Laat dan wel even uw adresgegevens achter.

Mogen wij u (digitaal) begroeten op dinsdag 3 november a.s.?

Onderwijsteam De Clercq en Onderwijsadvies

Webinar 3 november 2020

Actualiteiten in het onderwijs

Klik op de button hieronder en vul uw gegevens in. U ontvangt de link voor deelname direct per e-mail.

Meld u hier aan!

Ook interessant?

Op 1 januari 2021 zal de Wet Franchise van kracht worden. Door de invoering van deze wet zullen de spelregels binnen een franchisesamenwerking veranderen op een manier die de branche nog niet eerder heeft meegemaakt.

Op donderdag 8 oktober organiseren wij in samenwerking met Franchise+ een gratis live webinar voor franchisegevers. Jan-Willem Kolenbrander bespreekt de veranderingen en de impact van de Franchisewet op de franchisesector. Ook zal hij in dat kader tips en tricks aandragen aan de deelnemers. Tijdens het webinar is er uiteraard gelegenheid om vragen te stellen aan onze specialist.

Wilt u meer weten over de impact van de Franchisewet? Meld u zich dan nu aan!

Onze specialist

Jan-Willem Kolenbrander

Elke zaak heeft zijn specifieke kanten, elke cliënt zijn of haar specifieke wensen. Jan-Willem Kolenbrander begrijpt dit als geen ander. Hij streeft dan ook met veel geduld en volharding naar de oplossing die het beste voor ú werkt. Als topexpert op het gebied van franchising deelt Jan-Willem daarnaast graag zijn kennis via (vak)media, seminars, bijeenkomsten en cursussen.

Neem contact op met Jan-Willem

Ook interessant?

Geen lot uit de loterij

21 december 2020 Geen lot uit de loterij

Veel ondernemingen worden vroeg of laat geconfronteerd met de situatie dat moet worden ingegrepen zodat de onderneming weer gezond wordt én blijft. Een reorganisatie of herstructurering is één van de mogelijkheden om dit te bereiken.

Het besluit en de gevolgen daarvan zijn complex en ingrijpend voor ondernemers, medewerkers, klanten en crediteuren. Dit geldt zeker voor een onderneming in financiële moeilijkheden. In korte tijd zien betrokken partijen zich dan geconfronteerd met allerhande problemen. Daarbij bestaat behoefte aan snel en doortastend handelen, advies over posities, mogelijkheden en oplossingen, maar ook aan inzichten vanuit diverse invalshoeken. Niet alleen met als doel de onderneming of een deel daarvan in veilig vaarwater te brengen, maar ook om belangen van bijvoorbeeld crediteuren, aandeelhouders of werknemers veilig te stellen.

Onze specialisten hebben ruime ervaring met deze trajecten. Graag delen zij hun kennis hierover met bestuurders, directie en HR(management) tijdens een live webinar op vrijdag 25 september 2020. Uiteraard is er tijdens het webinar de mogelijkheid om direct vragen te stellen.

Wilt u in 2 uur worden bijgepraat over dit onderwerp? Schrijf u dan direct in!

Programma:

09:00 – 09:30 | Herstructurering

09:30 – 10:00 | Medezeggenschap in geval van Reorganisatie of Herstructurering

10:00 – 10:10 | Pauze

10:10 – 11:00 | Reorganisatie en Ontslag

Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking getreden. Na een half jaar op weg te zijn, is het goed om alvast een eerste blik te werpen op de stand van zaken. Zeker nu de strenge regels rond flexcontracten juist in tijden van corona meer van belang zijn dan ooit! Daarom delen wij de relevante updates rond de invoering van de WAB graag met u.

Op dinsdag 14 juli wordt u tijdens een live webinar bijgepraat over de actualiteiten rond de WAB. Het webinar duurt een uur, deelname is kosteloos. U kunt zich nu aanmelden, de link voor deelname ontvangt u per e-mail.

Onze specialist

Vincent Stavleu

Dit webinar wordt verzorgd door advocaat Arbeidsrecht Vincent Stavleu. Vincent heeft een tienjarige loopbaan bij de politie gehad. Allereerst bij de politie Haaglanden en vervolgens als juridisch adviseur bij de Korpsstaf van de Nationale Politie. Bij de Nationale Politie vervulde hij onder meer de functie van landelijk coördinator van verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur in veelal politiek gevoelige bestuursrechtelijke dossiers. Tijdens zijn werkzaamheden bij de Nationale Politie heeft Vincent in vier jaar zijn Master Rechten afgerond, waarna hij de overstap heeft gemaakt naar de advocatuur.

Neem contact op met Vincent

Veel ondernemingen worden vroeg of laat geconfronteerd met de situatie dat moet worden ingegrepen zodat de onderneming weer gezond wordt én blijft. Een reorganisatie of herstructurering is één van de mogelijkheden om dit te bereiken.

Het besluit en de gevolgen daarvan zijn complex en ingrijpend voor ondernemers, medewerkers, klanten en crediteuren. Dit geldt zeker voor een onderneming in financiële moeilijkheden. In korte tijd zien betrokken partijen zich dan geconfronteerd met allerhande problemen. Daarbij bestaat behoefte aan snel en doortastend handelen, advies over posities, mogelijkheden en oplossingen, maar ook aan inzichten vanuit diverse invalshoeken. Niet alleen met als doel de onderneming of een deel daarvan in veilig vaarwater te brengen, maar ook om belangen van bijvoorbeeld crediteuren, aandeelhouders of werknemers veilig te stellen.

Onze specialisten hebben ruime ervaring met deze trajecten. Graag delen zij hun kennis hierover met bestuurders, directie en HR(management) tijdens een live webinar op dinsdag 7 juli 2020. Uiteraard is er tijdens het webinar de mogelijkheid om direct vragen te stellen.

Wij spreken u graag op 7 juli a.s.!

Renée Huijsmans

Binnen de teams Arbeid & Pensioen en Medezeggenschap legt Renée zich voornamelijk toe op het individuele en collectieve ontslagrecht. Daarnaast adviseert zij over zaken in relatie tot arbeidsovereenkomsten, arbeidsvoorwaarden, arbeids-ongeschiktheid, disfunctioneren en de arbeidsrechtelijke aspecten rondom reorganisaties. Renée heeft veel ervaring met advisering binnen het onderwijs en de overheid en staat regelmatig ondernemingsraden en bestuurders bij in medezeggenschapsrechtelijke kwesties.

Advocaat

Renée Huijsmans

Advocaat

Eveline Bakker

Eveline Bakker

Binnen het team Ondernemingsrecht houdt Eveline zich onder meer bezig met aansprakelijkheidskwesties en adviseert zij bij geschillen binnen ondernemingen (zoals aandeelhoudersgeschillen), geschillen tussen aandeelhouders en bestuurders én geschillen met derden. Daarnaast helpt zij haar cliënten graag met juridisch advies op het gebied van het contractenrecht. Tot slot is Eveline actief betrokken bij interessante zaken met een accent op het faillissementsrecht en de daarmee verbonden complexe vraagstukken.

Renate Vink-Dijkstra

Renate kan u ondersteunen bij allerlei vraagstukken op het gebied van arbeid en medezeggenschap. Zo begeleid zij bijvoorbeeld met veel plezier ondernemingsraden en/of bestuurders bij uiteenlopende trajecten, zoals het vormgeven van medezeggenschap, het opstellen van reglementen en convenanten, herstructureringen, reorganisaties, fusies, arbeidsvoorwaardenvorming en het wijzigen van pensioenregelingen. Maar zij voert ook regelmatig procedures bij de Ondernemingskamer en de kantonrechter. Daarnaast geeft Renate cursussen aan ondernemingsraden en/of HR-adviseurs en publiceert zij regelmatig over actuele onderwerpen op het gebied van arbeid en medezeggenschap.

Advocaat / Teamleider

Renate Vink-Dijkstra

Franchise+ organiseert in samenwerking met ABN AMRO het live webinar: ‘De impact van het coronavirus op de franchisesector’. In het eerste deel is Henk Hofstede, sector Banker Retail van ABN AMRO aan het woord. Vervolgens heeft u de mogelijkheid om uit 3 sessies te kiezen:

 • “Franchisegever en zorgplicht in coronatijd” | Jan-Willem Kolenbrander | De Clercq Advocaten Notariaat
 • “Hoe blijven franchisenemers gastvrij in de 1,5 meter economie” | Carlo van den Berg | Mystery Review
 • “Sturen op rendement van franchisenemers in en na coronatijd” | Marjolein Boshuizen | Koelewijn & Partners i.s.m. Max Weissglas van Winst Academy

Wilt u deelnemen aan dit webinar? Klik dan hier om u aan te melden!


Na zijn rechtenstudie aan de Universiteit Leiden (afstudeerrichting Civiel recht) werkte Jan-Willem enkele jaren bij de grootste rechtsbijstandsverzekeraar van Nederland. Daar werd zijn interesse voor commerciële samenwerkingsverbanden – zoals agentuur en franchise – aangewakkerd. Na zijn overstap in 2008 naar de advocatuur richt Jan-Willem zich volledig op franchise en franchise-gerelateerde kwesties. Sinds 2012 werkt hij bij De Clercq als gespecialiseerd franchiseadvocaat. Verder ondersteunt Jan-Willem met zijn kennis en ervaring van litigation andere teams binnen kantoor, zoals het arbeidsrechtteam en het IT, IE en privacy team.

Gratis leren van de experts van FutureXL? Meld je dan nu aan voor de vijfdelige webinar serie!

 

De digitale transformatie vertoont veel parallellen met de Formule 1. Hoe zorg je voor een disruptie waardoor je ronde na ronde tijd pakt op de concurrentie? Hoe organisaties dat kunnen bereiken zie je in deze webinar serie. Experts uit verschillende velden presenteren in vijf ronden het parcours van de digitale transformatie.

 

Deel 4 | Data & Wetgeving | Natascha van Duuren

De tech-reuzen, nieuwe technologieën of de hoeveelheid data die we overal achterlaten. Het is in alle opzichten een interessante tijd voor de wetgeving. Hoe omarmen we de technologische groei en alle mogelijkheden die dit meebrengt? Hoe moeten we omgaan met privacy en het intellectueel eigendom van data? Natascha van Duuren, André Biesheuvel en Ernst-Jan Louwers lichten dit toe.

Meer info & aanmelden


Natascha van Duuren adviseert bij De Clercq nationale en internationale cliënten over kwesties met betrekking tot IT en privacy. Dankzij haar analytische vermogen, projectmatige aanpak en grote toewijding is ze al jaren de vaste sparringpartner van diverse grote bedrijven en instellingen. In 2013 werd Natascha door Global Law Experts uitgeroepen tot IT-Lawyer Of The Year. Sinds 2014 is zij  Managing Partner van De Clercq. Daarnaast is zij voorzitter van de Special Interest Group IT-Recht van het Ngi-NGN.

 

De komende weken worden de corona maatregelen stap voor stap versoepeld. Mondjesmaat zal het bedrijfsleven weer op gang komen. Het wordt weer wat drukker op de weg en bedrijven zoeken naar manieren om hun deuren te openen. Vroeg of laat zal dat ook bij jouw organisatie gebeuren, maar niet zoals vanouds. Er is een nieuwe werkelijkheid ontstaan: de 1,5 meter maatschappij. Iedereen zal daarvoor de nodige maatregelen moeten treffen. Dat proces is complexer dan je denkt! Waar moet je rekening mee houden bij het opstarten na zo’n ingrijpende crisis? Welke aanpassingen moeten er worden gedaan en voor welke ingrijpende keuzes staat de directie? Veel van dit soort besluiten moeten langs de OR. Wees dus voorbereid.

Meer info en inschrijven


Renate Vink-DijkstraRenate Vink-Dijkstra is een zeer gedreven en enthousiaste advocaat met een groot hart voor medezeggenschap. Samen met haar cliënten probeert ze vanuit menselijk en praktisch oogpunt steeds de beste oplossing te bereiken.

“Ik kan u ondersteunen bij allerlei vraagstukken op het gebied van arbeid en medezeggenschap. Zo begeleid ik bijvoorbeeld met veel plezier ondernemingsraden en/of bestuurders bij uiteenlopende trajecten, zoals het vormgeven van medezeggenschap, het opstellen van reglementen en convenanten, herstructureringen, reorganisaties, fusies, arbeidsvoorwaardenvorming en het wijzigen van pensioenregelingen. Maar ik voer ook regelmatig procedures bij de Ondernemingskamer en de kantonrechter. Daarnaast geef ik cursussen aan ondernemingsraden en/of HR-adviseurs en publiceer ik regelmatig over actuele onderwerpen op het gebied van arbeid en medezeggenschap.” 

 

Renée Huijsmans is – zoals een cliënt haar eens omschreef – nuchter en to the point. Ze past daarmee goed bij De Clercq. Door haar luisterend oor en oprechte interesse weet zij zich eenvoudig in uw situatie te verplaatsen, wat het prettig maakt om met haar te sparren.

“Binnen de sectie Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen leg ik me voornamelijk toe op het individuele en collectieve ontslagrecht. Daarnaast kan ik u uitstekend adviseren over zaken in relatie tot arbeidsovereenkomsten, arbeidsvoorwaarden, arbeidsongeschiktheid, disfunctioneren en de arbeidsrechtelijke aspecten rondom reorganisaties. Ik heb veel ervaring met advisering binnen het onderwijs en de overheid en sta regelmatig ondernemingsraden en bestuurders bij in medezeggenschapsrechtelijke kwesties. Ook ben ik lid van het WOR-team – dat is gespecialiseerd in medezeggenschap – en het onderwijsteam van De Clercq.”