Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

Gratis leren van de experts van FutureXL? Meld je dan nu aan voor de vijfdelige webinar serie!

 

De digitale transformatie vertoont veel parallellen met de Formule 1. Hoe zorg je voor een disruptie waardoor je ronde na ronde tijd pakt op de concurrentie? Hoe organisaties dat kunnen bereiken zie je in deze webinar serie. Experts uit verschillende velden presenteren in vijf ronden het parcours van de digitale transformatie.

 

Deel 4 | Data & Wetgeving | Natascha van Duuren

De tech-reuzen, nieuwe technologieën of de hoeveelheid data die we overal achterlaten. Het is in alle opzichten een interessante tijd voor de wetgeving. Hoe omarmen we de technologische groei en alle mogelijkheden die dit meebrengt? Hoe moeten we omgaan met privacy en het intellectueel eigendom van data? Natascha van Duuren, André Biesheuvel en Ernst-Jan Louwers lichten dit toe.

Meer info & aanmelden


Natascha van Duuren adviseert bij De Clercq nationale en internationale cliënten over kwesties met betrekking tot IT en privacy. Dankzij haar analytische vermogen, projectmatige aanpak en grote toewijding is ze al jaren de vaste sparringpartner van diverse grote bedrijven en instellingen. In 2013 werd Natascha door Global Law Experts uitgeroepen tot IT-Lawyer Of The Year. Sinds 2014 is zij  Managing Partner van De Clercq. Daarnaast is zij voorzitter van de Special Interest Group IT-Recht van het Ngi-NGN.

 

De komende weken worden de corona maatregelen stap voor stap versoepeld. Mondjesmaat zal het bedrijfsleven weer op gang komen. Het wordt weer wat drukker op de weg en bedrijven zoeken naar manieren om hun deuren te openen. Vroeg of laat zal dat ook bij jouw organisatie gebeuren, maar niet zoals vanouds. Er is een nieuwe werkelijkheid ontstaan: de 1,5 meter maatschappij. Iedereen zal daarvoor de nodige maatregelen moeten treffen. Dat proces is complexer dan je denkt! Waar moet je rekening mee houden bij het opstarten na zo’n ingrijpende crisis? Welke aanpassingen moeten er worden gedaan en voor welke ingrijpende keuzes staat de directie? Veel van dit soort besluiten moeten langs de OR. Wees dus voorbereid.

Meer info en inschrijven


Renate Vink-DijkstraRenate Vink-Dijkstra is een zeer gedreven en enthousiaste advocaat met een groot hart voor medezeggenschap. Samen met haar cliënten probeert ze vanuit menselijk en praktisch oogpunt steeds de beste oplossing te bereiken.

“Ik kan u ondersteunen bij allerlei vraagstukken op het gebied van arbeid en medezeggenschap. Zo begeleid ik bijvoorbeeld met veel plezier ondernemingsraden en/of bestuurders bij uiteenlopende trajecten, zoals het vormgeven van medezeggenschap, het opstellen van reglementen en convenanten, herstructureringen, reorganisaties, fusies, arbeidsvoorwaardenvorming en het wijzigen van pensioenregelingen. Maar ik voer ook regelmatig procedures bij de Ondernemingskamer en de kantonrechter. Daarnaast geef ik cursussen aan ondernemingsraden en/of HR-adviseurs en publiceer ik regelmatig over actuele onderwerpen op het gebied van arbeid en medezeggenschap.” 

 

Renée Huijsmans is – zoals een cliënt haar eens omschreef – nuchter en to the point. Ze past daarmee goed bij De Clercq. Door haar luisterend oor en oprechte interesse weet zij zich eenvoudig in uw situatie te verplaatsen, wat het prettig maakt om met haar te sparren.

“Binnen de sectie Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen leg ik me voornamelijk toe op het individuele en collectieve ontslagrecht. Daarnaast kan ik u uitstekend adviseren over zaken in relatie tot arbeidsovereenkomsten, arbeidsvoorwaarden, arbeidsongeschiktheid, disfunctioneren en de arbeidsrechtelijke aspecten rondom reorganisaties. Ik heb veel ervaring met advisering binnen het onderwijs en de overheid en sta regelmatig ondernemingsraden en bestuurders bij in medezeggenschapsrechtelijke kwesties. Ook ben ik lid van het WOR-team – dat is gespecialiseerd in medezeggenschap – en het onderwijsteam van De Clercq.”

De toezichthouder is een waardevolle bondgenoot voor de OR. Maar lang niet altijd is het contact met deze invloedrijke speler optimaal. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat veel OR’en nooit overleggen met de raad van toezicht of raad van commissarissen. Tijdens dit webinar staan we stil bij de toegevoegde waarde van een goed overleg met de toezichthouder én bespreken we een praktisch stappenplan voor structureel overleg met de toezichthouder.

 

Meer info en inschrijven


Ernst van WinErnst van Win is actief op het breukvlak van arbeid en onderneming en in de medezeggenschap. Het vinden van de beste oplossing voor zijn cliënten staat voor hem met stip bovenaan. Dat doet hij dan ook met de nodige bevlogenheid en vasthoudendheid. Daarnaast beschikt Ernst over het vermogen tot relativeren, wat hem regelmatig goed van pas komt in zijn werk als zakelijk mediator.

“De afgelopen drie decennia heb ik veel ervaring opgedaan in arbeidsrechtelijke en ondernemingsrechtelijke trajecten. Maar ook het (beroeps)aansprakelijkheidsrecht en het tuchtrecht maken deel uit van mijn dagelijkse praktijk. Als medezeggenschapsrechtadvocaat ben ik daarnaast betrokken bij grote ondernemingsraden – ook bij de overheid – en bij reorganisatie en overgang van ondernemingen. Met mijn brede ervaring in het procesrecht (corporate litigation) kan ik u echter ook uitstekend bijstaan in de rechtszaal, terwijl ik dankzij mijn onderhandelingsvaardigheden in staat ben om als zakelijk mediator partijen – waaronder partners in medische en juridische maatschappen – tot elkaar te brengen. Daarnaast treed ik regelmatig op als strategisch adviseur voor ondernemingsraden en als boardroom counselor.”

De bestuurder neemt een besluit over een advies- of instemmingsplichtig onderwerp zonder de ondernemingsraad te raadplegen. Het overkomt elke OR wel eens. Wat kun je in zo’n situatie doen? En, belangrijker nog, hoe voorkom je dat het in de toekomst nog eens gebeurd?

Door het OR-spel goed te spelen, wordt de OR vroegtijdig in het besluitvormingsproces betrokken. Zo kan er geen adviesaanvraag meer gemist worden. Hoe pak je dit precies aan? Daar staan we tijdens dit webinar bij stil!

 

Meer info of inschrijven? Klik hier!

Rick van Herk begeleidt werkgevers en ondernemingsraden met oprechte aandacht en zorg voor hun belangen door de wondere wereld van het arbeidsrecht en het medezeggenschapsrecht. Als cliënt kunt u erop vertrouwen dat Ricks adviezen niet alleen juridisch correct zijn, maar boven alles praktisch – en dus uitvoerbaar – zijn ingestoken.

Rick van Herk

Het zal u niet ontgaan zijn: met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren wordt per 1 januari 2020 de normalisering een feit. Hiermee gaat voor de meeste overheidswerkgevers en ambtenaren het private arbeidsrecht gelden. Ambtenaren krijgen straks een arbeidsovereenkomst in plaats van een eenzijdige publiekrechtelijke aanstelling. De arbeidsvoorwaarden worden geregeld in – nog af te sluiten – cao’s en niet meer in rechtspositieregelingen.

De normalisering zal veel veranderingen teweeg brengen in de ambtelijke organisatie. Overheidswerkgevers en vakorganisaties moeten zorgen voor het afsluiten van nieuwe cao’s, ambtenaren moeten worden geïnformeerd over hun gewijzigde rechtspositie en personeelsmedewerkers, arbeidsjuristen en managers moeten worden bijgeschoold, etc.

Tijdens het webinar komt de overgangsperiode rond de normalisering aan bod. Daarbij komen interessante onderwerpen voorbij, zoals het ontslagrecht, bijzondere arbeidsrechtelijke bedingen, het wel of niet opstellen van een arbeidsovereenkomst, de rol van het personeelshandboek, het cao-recht en de medezeggenschap. Ook heeft u de mogelijkheid om direct uw vragen te stellen aan onze specialist en uiteraard krijgt u het webinar achteraf toegestuurd.

Wilt u in 1 uur worden bijgepraat over dit actuele onderwerp? Schrijf u dan direct in!

Het merkenrecht is een spraakmakend rechtsgebied, dat bovendien volop in beweging is. Het merkenrecht is een wondere wereld vol leuke wetenswaardigheden.

Wist u bijvoorbeeld dat het Hoegaarden-glas en de wokkel beschermde vormmerken zijn? En dat het mogelijk is om (alleen) een kleur als merk te claimen voor bepaalde producten/diensten (denk bijvoorbeeld aan Milka-lila). Ook is het door een recente wetswijziging eenvoudiger geworden om een zogenaamd “geluidsmerk” te deponeren voor uw producten of diensten (bijvoorbeeld een jingle). Op basis van de huidige rechtspraak lijkt het zelfs niet ondenkbaar om een bepaalde winkelinrichting als merk te kunnen vastleggen.

In het merkenrecht webinar nemen Richella Soetens en Teun Pouw u mee in de wondere wereld van het merkenrecht. Wat zijn de hoofdregels, leuke wetenswaardigheden en wat betekent het voor uw onderneming.

Na een uur beschikt u over kennis op hoofdlijnen ten aanzien van het merkenrecht. Tijdens het webinar heeft u uiteraard de gelegenheid om vragen te stellen.

Wilt u deelnemen aan het webinar? Bezoek dan onze webinarpagina en schrijf u direct in!

Er is een enorm tekort aan arbeidskrachten in veel branches, zoals in onderwijs, zorg, IT en de horeca. Tegelijkertijd heeft een miljoen Nederlanders last van Burn-out klachten. 36% van de uitval van werknemers ontstaat door werkstress. Duurzame inzetbaarheid leidt aantoonbaar tot een hogere arbeidsproductiviteit, minder vacatures en minder uitval van werknemers.

In een wervelend webinar van een uur neemt Ernst van Win u mee in de wondere wereld van duurzame inzetbaarheid. Wat betekent het, maar vooral hoe pakt u het aan als HR specialist? Alle aspecten van dit onderwerp, de samenhang tussen de waarden van de onderneming, uw HR beleid en het arbeidsrecht, Arbo en ook het medezeggenschapsrecht komen aan de orde. Een integrale aanpak is essentieel om iedereen binnen de organisatie mee te krijgen.

Na een uur heeft u voldoende handvatten om in uw eigen organisatie aan de gang te gaan met dit belangwekkende onderwerp. Tijdens het webinar heeft u uiteraard de gelegenheid om vragen te stellen.

Er is een enorm tekort aan arbeidskrachten in veel branches, zoals in onderwijs, zorg, IT en de horeca. Tegelijkertijd heeft een miljoen Nederlanders last van Burn-out klachten. 36% van de uitval van werknemers ontstaat door werkstress. Duurzame inzetbaarheid leidt aantoonbaar tot een hogere arbeidsproductiviteit, minder vacatures en minder uitval van werknemers.

In een wervelend webinar van een uur neemt Ernst van Win u mee in de wondere wereld van duurzame inzetbaarheid. Wat betekent het, maar vooral hoe pakt u het aan als HR specialist? Alle aspecten van dit onderwerp, de samenhang tussen de waarden van de onderneming, uw HR beleid en het arbeidsrecht, Arbo en ook het medezeggenschapsrecht komen aan de orde. Een integrale aanpak is essentieel om iedereen binnen de organisatie mee te krijgen.

Na een uur heeft u voldoende handvatten om in uw eigen organisatie aan de gang te gaan met dit belangwekkende onderwerp. Tijdens het webinar heeft u uiteraard de gelegenheid om vragen te stellen.

Wilt u deelnemen aan dit live webinar? Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de link voor deelname direct in uw mailbox!

Dit webinar franchiserecht biedt u de laatste jurisprudentie, actualiteiten en ontwikkelingen op het gebied van franchise en de franchiseovereenkomst.

Vanuit uw eigen stoel wordt u online volledig bijgepraat over dit razend interessante rechtsgebied. Jan-Willem Kolenbrander praat u in twee uur ‘live’ bij waarbij u tevens de gelegenheid heeft om via de chat vragen aan hem te stellen. Na afloop bent u weer helemaal ‘up to date’ wat betreft het franchiserecht. Het webinar is inclusief cursusmateriaal.

Wilt u zich inschrijven voor dit webinar? Klik dan hier.